Förlossningsinfo.

Nu är vi hemma igen efter en weekend i Barcelona med Tommy och Ellen. Vi har haft super kul och jag kommer berätta mer om helgen vid ett annat tillfälle. Jag vill ju lägga upp en massa bilder men det tar sån tid och det har jag inte riktigt tid med just nu. Dessutom har Ellen och Tommy en mycket bättre kamera än vi har så vill få deras bilder med så jag kan lägga upp några av dem.
 
Istället för att blogga om Barcelona tänkte jag bara göra en liten graviditetsuppdatering. Vi var nämligen på förlossningsinformation idag. Det känns verkligen som om det börjar närmar sig nu och ändå är det hela TRE månader kvar (plus lite till). Jag vet inte om det bara är jag som har en massa graviditetshormoner i mig men jag blev tårögd vid flera tillfällen under infon idag. Först fylldes man av skräck när hon gick igenom allt om värkar och sånt, nästa sekund fylldes man av enorm värme och längtan när vi fick se bilder från BB. Det visades bilder från "grattis-brickan" med smörgåsar, mammor som åt med sina bebisar jämte sig och massa annat. Jag ser verkligen fram emot 31 augusti med skräckblandad förtjusning!
 
Igår kväll när jag höll på att packa upp min resväska passade jag även på att rensa i garderoben. Jag testade vilka plagg jag kunde ha och plaserade dem ytterst i garderoben. De som var alldeles för trånga la jag längst in. Jag börjar verkligen bli stor nu. Det känns i fötter och knän. Men som sagt, det är hela tre månader kvar så större kommer jag att bli!

Vår igen!

Äntligen är våren och lite värme här! Eftersom det var första maj och både Alex och jag var lediga igår spenderade vi hela dagen ute i trädgården. Vi fixade iordning uteplatsen, rensade rabatter, planterade blommor och gjorde fint. (Handlade blommor och grejer på plantagen för över 700 spänn, uups :P) På kvällen sen kom alla vänner hit på grillkväll, så himla underbart. Super trevligt hade vi :)
 
Det är bara 6 veckor kvar av terminen nu. Bara tre av dem är hela veckor, dessutom är det fullsmockat med schemabrytande aktiviteter så det återstår inte många tillfällen för "vanliga" lektioner. Snart ska jag vara med om min första skolavslutning som lärare, häftigt alltså!
 
Vi är i vecka 23 nu och i helgen går vi in i vecka 24. Han rör sig för fullt där inne i magen och igår kväll lyckades även Alex känna hans sparkar :) 
Sähär skriver 1177:
 
Vecka 23

Livmodern når nu strax över naveln. Fostret väger runt 550 gram och är 28 centimeter långt.

Sedan någon tid finns det mekonium, den första grönsvarta avföringen, i tarmen. Det händer att fostret bajsar redan innan det föds, då färgas fostervattnet grönt av avföringen.

Fostret rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket gymnastik i magen. Många kvinnor tycker det känns bra, men några upplever det som obehagligt.

Vecka 24

Man kan ha gått upp fem till sju kilo, vissa ännu mer. Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet. Ibland börjar fostret att hicka, då känns det som om det klickar till i magen.

De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när fostret är runt 24 veckor kan det börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.
 
Jag mår fortfarande jättebra, men det börjar kännas att jag har en hel del extrakilon att bära runt på. Knäna och fötterna börja värka fort när jag står upp (jag har ju lite problem med det i vanliga fall också) och magen är lite ivägen ibland :) Snart går vi in i tredje trimestern och då är det ju många som börjar må dåligt igen. Hoppas, hoppas, hoppas inte jag är en av dem.
På måndag börjar den första föräldraförberendande träffen, spännande!

RSS 2.0