Vår igen!

Äntligen är våren och lite värme här! Eftersom det var första maj och både Alex och jag var lediga igår spenderade vi hela dagen ute i trädgården. Vi fixade iordning uteplatsen, rensade rabatter, planterade blommor och gjorde fint. (Handlade blommor och grejer på plantagen för över 700 spänn, uups :P) På kvällen sen kom alla vänner hit på grillkväll, så himla underbart. Super trevligt hade vi :)
 
Det är bara 6 veckor kvar av terminen nu. Bara tre av dem är hela veckor, dessutom är det fullsmockat med schemabrytande aktiviteter så det återstår inte många tillfällen för "vanliga" lektioner. Snart ska jag vara med om min första skolavslutning som lärare, häftigt alltså!
 
Vi är i vecka 23 nu och i helgen går vi in i vecka 24. Han rör sig för fullt där inne i magen och igår kväll lyckades även Alex känna hans sparkar :) 
Sähär skriver 1177:
 
Vecka 23

Livmodern når nu strax över naveln. Fostret väger runt 550 gram och är 28 centimeter långt.

Sedan någon tid finns det mekonium, den första grönsvarta avföringen, i tarmen. Det händer att fostret bajsar redan innan det föds, då färgas fostervattnet grönt av avföringen.

Fostret rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket gymnastik i magen. Många kvinnor tycker det känns bra, men några upplever det som obehagligt.

Vecka 24

Man kan ha gått upp fem till sju kilo, vissa ännu mer. Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet. Ibland börjar fostret att hicka, då känns det som om det klickar till i magen.

De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när fostret är runt 24 veckor kan det börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.
 
Jag mår fortfarande jättebra, men det börjar kännas att jag har en hel del extrakilon att bära runt på. Knäna och fötterna börja värka fort när jag står upp (jag har ju lite problem med det i vanliga fall också) och magen är lite ivägen ibland :) Snart går vi in i tredje trimestern och då är det ju många som börjar må dåligt igen. Hoppas, hoppas, hoppas inte jag är en av dem.
På måndag börjar den första föräldraförberendande träffen, spännande!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0